6 podzimních receptů na lahodné kašičky, které prohřejí mrazivá rána.

Podzim už nějaký ten pátek kraluje místo teplého léta a zatím máme to štěstí, že nám většinou ukazuje svou vlídnější tvář plnou sluníčka a krásných barev. Přesto, že se již pomalu blíží zima a spolu s ní i jedno z nejkrásnějších ročních období – advent – i přesto, že většina obchodů i televizních stanic již ponechává velký prostor vánoční tematice, jsme se rozhodli nepředbíhat a ještě chvíli zůstat tam, kde se nacházíme – v podzimu.

Vždyť proč spěchat, když skýtá tolik možností, jak se dobře pobavit a lahodně najíst?

V duchu toho bych vás chtěla zásobit šesticí receptů na výborné podzimní kaše, které prohřejí chladná podzimní rána a vašim žaludkům dají solidní základ do nového dne.

Zároveň se jedná o jakousi předzvěst zdravých adventně-vánočních receptů, protože přeci jen už tak nějak zavání skořicí, perníkovým kořením, sušeným ovocem, ořechy, kokosem a jistou svátečností, která je s těmito vůněmi a chutěmi spojována.

Nuže? Pusťme se do toho! Všechny kaše máte hotové během pár minut.

Většina z nich se totiž nevaří klasickým způsobem, ale pouze se přelijí horkou vodou, přikryjí a nechají odstát. Což vám zároveň poskytne i více času, který můžete věnovat potřebným ranním činnostem. Během chvilky tak vykouzlíte lahodnou dobrotu, která v ranních hodinách mrazivého listopadu jistě potěší více než studený jogurt, nebo čerstvé ovoce. To můžeme snídat v létě. Na podzim a v zimě si dopřejme kaše.

Kokosovo-kukuřičná karobová chia kaše

  • Lžička chia semínek
  • Lžička karobu
  • ½ šálku sušeného banánu
  • ¼ šálku kokosové mouky (nebo strouhaného kokosu)
  • ¼ šálku kukuřičné mouky hladké
  • cca šálek horké vody
  • Med, stévie, skořice

Vše smícháme a postupně, za stálého míchání (aby se nevytvořily hrudky) přiléváme vodu až do požadované konzistence. Kaše je krásně hustá a hodně sytá.

 

Krémová kokosovo-otrubová chia kaše

  • ¼ šálku kokosové mouky
  • ¼ šálku ovesných otrub
  • ½ šálku sušeného ananasu
  • Lžička chia semínek
  • Lžička pravého holandského kakaa
  • Stévie či med na případné doslazení

 

Vše smícháme, zalijeme horkou vodou – spíše více, odhadem cca šálek – a pořádně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přikryjeme a necháme 5 – 10 minut odstát. Kaše je hodně hustá, krémová a lahodná. Zasytí na dlouhou dobu.

 

Ovesná chia kaše

  • ½ šálku ovesných vloček
  • Šálek mandlového mléka
  • 2 kiwi
  • Lžíce chia semínek
  • Med, stévie, perníkové koření

Kiwi oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Vše smícháme, osladíme stévií či medem dle chuti a dáme na noc odležet do ledničky. Ráno na nás bude čekat lahodná dobrota, co po ránu na zasytí a na dlouhou dobu dodá energii. Možno ozvláštnit přidáním ananasu – pak připomíná oblíbený koktejl Piňa Colada. Kdo chce, může na změnu chuti přidat i lžíci dýňových semínek. V letních měsících jíme studené, na podzim a v zimě přihřejeme.

 

Skoro-adventní ranní kašička, co zahřeje tělo i duši

  • ¼ šálku kukuřičné krupice
  • ¼ šálku hladké kukuřičné mouky
  • ½ šálku sušených meruněk
  • Lžíce kešu ořechů
  • Med či stévie na případné doslazení
  • Perníkové koření na dochucení
  • Šálek vroucí vody

 

Vše zalijeme vroucí vodou a důkladně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přikryjeme, necháme chvilku odstát a můžeme se do toho s chutí pustit. Víte, co se říká – s chutí do toho a půl je hotovo.

 

Amarantovo-datlové pohlazení

  • ½ šálku amarantu
  • ½ šálku datlí
  • ¼ šálku dýňového semínka
  • Přibližně šálek vody
  • Stévie či med na případné doslazení (ale zřejmě nebude potřeba díky datlím)
  • Skořice na dochucení

Všechny ingredience přes noc namočíme, datle nakrájíme na drobné kousíčky. Ráno jen necháme pod pokličkou na mírném ohni probublat do vzniku kaše. Poté stáhneme z plotny, vmícháme lžičku kokosového oleje a zasypeme skořicí. Datle krásně osladí, není již třeba doslazovat. Kdo by přece jen chtěl, může vmíchat lžičku medu. Výborně chutná i zasypáno karobem.

 

Pohanková chia kaše

  • ½ šálku pohanky
  • Lžíce chia semínek
  • 2 mandarinky
  • Šálek vody
  • Skořice, stévie, med

Vše smícháme a necháme přes noc odležet. Ráno jen lehce prohřejeme.

 

Tak co, také už se nemůžete dočkat rána, až si budete moci připravit jednu z našich kaší?
A už víte kterou?
Přeji dobrou kašovanou!

Lucka T.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.